Monday, October 29, 2012

tdhyh.

Dengan nama Allah yang memberi nikmat kemenangan,

Teringat aku pernah tanya akak rumah aku, "Pelik la. Macam mana orang boleh fikir nak kahwin masa belajar ek?"

Ok gelak. Nampak sangat soalan orang belum dewasa. :P

Ehem. Alhamdulillah. Merasa rahmat dan kasih sayang Allah dengan hari kemenangan ini. Seriesli, sangat heaven kot raya sini! Meriah bagai. Emm eh tapi sebenarnya Melayu je yang meriah, err err di situ. Dan lagi satu, keohsemannya ialah makanan sangat banyak dan mengemokkan!

"Akak, kenapa sini aidiladha macam aidilfitri?"
"Hum. Mungkin sebab sedih sebab tak dapat raya dengan family. Pastu buat nak cover sedih, datang raya rumah kawan kawan. Haha."

Untuk open house yang macam jadi kewajipan kat Irbid nih, aku dan orang Bayt Munawwarah sempat pergi supermarket malam malam semata nak beli belah barang raya padahal takde muraqib. Pastu, buat kuih suji, kuih cornflakes, kuah kacang, nasi impit, bakso, dan sate ayam handmade woo. Sampai malam raya nak bakar sate semata sampai tidur lewat!

Dan esoknya ohoii satu rumah terlajak! Dan berkejar pergi bilik air, siap siap pastu terus jalan laju laju pergi masjid jami'ah. Time tu tak kisah dah keburukan jalan laju dengan kain. Yang dalam kepala cuma nak laju dan dapat tempat solat kat masjid haha.

Series penuh! Kalau tengok sekali, memang takde ruang nak menyelit. Tapi rezeki sangat, alhamdulillah ada tempat. Berpeluang solat sunat eid dan dengar khutbah yang boleh buat termenung blur je lah tengok karpet masjid.

Dan kekeroncongan perut akhirnya disaji dengan macam macam makanan akibat pergi beraya terlalu banyak rumah. Ini sangat osem subhanallah! Paling terbaik di ladang dan kebun pabila kakak dan sahabat datang beraya di rumah sehingga tak muat ruang tamu dan ada yang makan di bilik tidur. Oh itu sangat mengukir senyuman di hati. :)

Alhamdulillah 'ala kulli hal.

Di samping hammasah beraya, kita hayati juga makna pengorbanan. Makna tadhiyah yang sebenar. Berkorban itu bukan hanya pada lembu atau kambing atau unta dll sahaja, tetapi hati dan jiwa itu sudah berkorban kah? Berkorban dari segala yang nafsu cintai? Berkorban dari segala kemudaratan dan kebinasaan, di dunia dan akhirat?

burtuQaly: Salam kemenangan buat kesemua yang aku cintai; Umi Abah Abang Kakak Unye Anisah Adibah Azizah Adam Anas dan Aqilah. Buat sahabat fillah, sahabat yang bersama susah dan payah. Juga, untuk kamu yang istimewa di hati, :)