Friday, September 17, 2010

superb.

in the name of Allah alWakeel,

alhamdulillah. masih boleh online Facebook, blog walking, chatting dan lainlain. moga kita adalah sebahagian dari yang sedikit; kerna hambaNya yang tahu berterima kasih (bersyukur) hanya sedikit. [Saba':13] say alhamdulillah, thank you Allah :)

okay, raya di Johor sangatlah lain dengan raya di kampung. sesungguhnya di Johor aku sangat relaks, kerna aku banyak habiskan masa depan komputer dan laptop. online Facebook satu. satu lagi tengok movie. agak lagho lah aku rasa. tapi aku dapat banyak moral values daripada movie tu. aku rasa korang kena tengok.

pertama; GODHAND TERU. Mahigashi Teru orangnya. dia ni surgeon, pakar bedah kat Yasuda Memorial Hospital a.k.a Valhalla. dan sebenarnya dia bukanlah terer sangat. masa bedah, dia banyak guna instinct je. tapi, yang best, instinctnya semua betul dan hebat. dan matlamatnya, dia akan selamatkan nyawa pesakit dia walau macam mana pun. sebab dia selalu ingat ayah dia yang mati, tapi sempat selamatkan dia yang masa tu nyawanyawa ikan. lastlast dia jadi surgeon yang sangat hebat kat hospital tu.

kedua; IP MAN. nama orang ni Ip Man, bukan eye-pi-men. dia ni sangat pandai seni pertahanan diri, ada isteri dan anak dan ada rumah besar. tapi lepas Jepun datang perang Cina, Ip Man jadi miskin dan keluarga dia selalu tak cukup makan sampai dia pernah kerja buruh. dia jadi orang yang sangat dibanggakan sebab dia punya martial arts hebat sangat. takpernah dikalahkan oleh siapasiapa. yang bestnya, banyak keganasanlah. lawanlawan segala. dan semuanya serius macam real sangat. dan walaupun dia selalu menang, dia tak pernah riya'. nak lagi best, tengok IP MAN 2 :D

ketiga; VOICE. ini drama. lima orang kawan ni kerja forensik. dan kerja dia orang cari tahu lah kenapa orang tu mati dan blabla. agak serius jugaklah ceritanya sebab semua yang diorang siasat semuanya kena ada ketelitian. dan sangat kelakar bila diorang selalu buat lawak paling jadi. kadangkadang benda yang takyah nak dibincangkan pun nak tanya. okay, belum boleh cerita banyak, sebab belum habis tengok. tapi mesej dia nak bagitau, everything happens for reasons.


berhibur tiada salahnya. kerna hiburan itu indah. hanya pabila salah memilihnya. membuat kita jadi bersalah. [Raihan:mariberhibur]


burtuQaly: banyak tengok movie pun sebab ada kat laptop kakak. bukan tengok kat internet semata. pengsan lah nak tunggu buffer kalau macam tu. lagipun sekarang ni, internet macam dah agak karat jugak. apepun, aku harap, korang boleh tengok movie yang aku kongsi. takde yang censored pun kot. insyaAllah. yang pentingnya, mesejnya dan moral values yang nak disampaikan.

*ya Allah, moga aku berjaya siapkan semua homeworks dengan amanah sebelum naik sekolah. ameen :)* -okay, mungkin bukan semua.

4 positive.:

ツhʋƨиα ツ said...

:) * lepas ni nak slalu komen blog sini LALALA boleh ?

alamak sume korea2 jepun nih. siyesly tak prnah tgok kinda mcm jepun atau korea movie. heheh

agak trhad sbenanye nak tgok movie or tivi skarang ni. :P MALAS hikk peace!

eh lupa , selamat berkenalan. :D

burtuQaly said...

woa. ini semangat luarbiasa. thx. eh movie koreajepun superb lahh. cuma kena pandai pilih lahh. kalau cerita romance tuhh memang xpatut tengok. haha. ohh. takpe kot kalau malas tgk movie dn tv. banyak lagi buruk pun dari baik.

dan. salam ukhwah juga. kamu form berapa? :D

murshida said...

IP man cool!,
kite dah tengok sebelum awak post~
haha, da tgk kat youtube, and tv.
awak mesti missed out cite ni kat tv dlu x)

burtuQaly said...

sangat coool. haha. memang kita miss punn. sekarang awk bgitau kita baru kita tau pernah ada kat tv.. rugi2.tapi serius sangat bessst ;D