Tuesday, April 27, 2010

change for good.

in the name of Allah al'Aliy,

[tamat Ked's Story and Versus. i've got many inputs from them.]

bukan mudah untuk berubah,
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan.

i'm agree with the statement.
sebab aku juga pernah menjadi seseorang yang asing. terasing dari kebenaran. aku bukannya tak tau benda yang aku buat tu salah. cuma kadangkadang kesalahan itu bila kita anggap ia normal. maka, kenormalan itu lebih kita rasa daripada rasa berdosa, takutkan Allah.

perubahan itu perlu untuk menjadi baik. kerna baik itu HairiHLOVATE kata;
apabila kita buat semua benda yang Allah suruh dan tinggalkan benda yang dia larang. itu barulah BAIK.

dan menjadi baik itu perlu bermula dari diri sendiri. kerna bukan HLOVATE kata lagi, tapi Allah sendiri yang kata; "sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum(bangsa) melainkan kaum itu sendiri mengubah nasibnya." (arRa'd:11)

aku dan semua manusia pun tahu, menjadi baik itu bukan mudah. it needs time. biar berubah secara sedikit, kerna dengan yang sedikit kita lebih istiqamah berbanding dengan perubahan secara drastik. aku pernah berubah. changed for good. dan aku bahagia dengan perubahan aku :) alhamdulillah. i'm blessed with it.


hadis Rasulullah SAW: orang yang berhijrah itu adalah mereka yang meninggalkan perbuatan dosa.
(hadis riwayat Ahmad)


*renungan buat diri dan semua*

3 positive.:

utrujah said...

ha. sila la change for good dari tak suka buat addmath kepada suka.

kita diuji dengn apa yang kita cakap+tulis:)

oh dan change for good dari ponteng kepada jangan la ponteng lagi. buat nakal cuma sekali jgan berkali-kali

hahaha

utrujah said...

dan bkn cuma hairiHLOVATE kata gitu, Allah kan yang kata gitu dulu. ha. gotcha..

kita sering bertanya apa yang kita mahu, apa yang manusia lain mahukan dari kita.
tapi pernahkah kita bertanya apa yang Allah mahukan dari kita?

time to think big and mature

*chickenrice* said...

yep.agree.buku HLOVATE terbaik setakat ni.untuk berubah tu tak semestinya hari ni nekad nak berubah,esok terus berubah in+out kan.tak salah untuk ubah one thing in one time.kan kan.waaagh.